Oletko kiinnostunut korkeakouluopiskelusta? Onko tähtäimessäsi AMK-tutkinto? Avoin AMK tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutkintotavoitteiseen opiskeluun.
Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten yhteinen osuus (2 op):
Tunnet Lapin ammattikorkeakoulun opiskeluympäristönä ja tiedät opiskelua tukevat palvelut ja järjestelmät. Kehität korkeakouluopiskelun valmiuksiasi ja taitojasi sekä tiedonhankintataitojasi. Tunnistat omaan opiskelukykyyn ja -hyvinvointiin liittyviä tekijöitä sekä pohdit miten omaa opiskelukykyä voi ylläpitää ja miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia.
Osaat käyttää opiskelun digitaalisia työvälineitä ja hyödyntää niitä tarkoituksenmukaisella tavalla opiskelussasi. Perehdyt opintojen ohjausjärjestelmään ja tiedät korkeakoulun ohjaustoimijat.
Osaat toimia turvallisesti opiskeluympäristössäsi ja tunnet ammattikorkeakoulun turvallisuusohjeet ja -käytänteet.
Koulutuskohtaisesti määritelty osuus (3 op):
Tutustut koulutuksesi opetussuunnitelmaan ja laadit ohjatusti omaa opintosuunnitelmaasi. Tunnet oman ryhmäsi opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi muut koulutuksen määrittelemät tavoitteet.
Kompetenssit: oppimaan oppiminen, työelämässä toimiminen
Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten yhteinen osuus (2 op):
Ammattikorkeakoulun esittely
Opiskelu korkeakoulussa ja korkeakouluopiskeluvalmiuksien ja -taitojen kehittäminen
Opiskelukyvystä ja -hyvinvoinnista huolehtimisen keinot
Turvallisuus ammattikorkeakoulussa
Tiedonhankintataitojen kehittäminen
Opiskelua tukevat palvelut ja järjestelmät
- opettajien ja muiden ohjaustoimijoiden roolit
- hyvinvointipalvelut
- opintohallinnon palvelut ja järjestelmät Peppi, Tuudo
- IT-palvelut, kirjastopalvelut, eOppimispalvelut
- edunvalvonta
Digitaaliset työvälineet opiskelussa
- Moodle, Zoom, Teams, pilvipalvelut, Outlook
- Office-työkalut
Koulutuskohtaisesti määritelty osuus (3 op):
Oman alan opiskelu ja opetussuunnitelma ja omien opintojen suunnittelu, HOPS
Muu koulutuskohtainen sisältö.
Kasvatat tietämystä sähkötekniikan peruslaeista ja virtapiirien ratkaisumenetelmistä. Opit erilaisia sähköpiirien ratkaisumenetelmiä tasa- ja vaihtosähköpiirien ratkaisemiseksi. Opit valitsemaan käsin laskentaa varten sopivan laskentamenetelmän virtapiirien ratkaisemiseksi. Opit käyttämään osoitinsuureita virtapiirien ratkaisemisessa. Tunnet sähköpiirienlaskennassa käytettäviä tietokoneohjelmia.
- Virtapiirien ratkaisumenetelmien tuntemus
- Soveltuvan ratkaisumentelmän valinta erityyppisten virtapiirien yhteydessä
- Osoitinsuureilla tapahtuvan laskenta
- 3-vaiheisten sähköpiirien laskentamenettelyt
- Yksinkertaisimpien laskentamenetelmien hallinta
- Tietokoneavusteinen laskenta ja simulointi
- Luennot, laskuesimerkit ja kotilaskut
- Laboratoriossa sähköpiirien komponenttien kytkentä, virtapiirin toiminta, mittaukset ja toiminnan/mittaustulosten arviointi
Opit hyödyntämään fysiikkaa tapana ymmärtää ja kuvailla luonnon käyttäytymistä. Ymmärrät fysiikan merkityksen tekniikassa ja oman alasi kehityksessä.
Tunnet SI-järjestelmän. Osaat käsitellä suureyhtälöitä ja suureiden yksiköitä.
Tunnet tasaiseen ja tasaisesti kiihtyvään liikkeeseen liittyvät laskukaavat. Ymmärrät Newtonin lait ja osaat soveltaa niitä laskennallisesti. Tunnet ympyräliikkeen perussuureet. Tunnet mekaanisen energian lajit ja energian säilymislain. Tunnet liikemäärän ja liikemäärämomentin käsitteen. Osaat laskea yksinkertaisten kappaleiden hitausmomentteja ja soveltaa niitä vierimisen tarkastelussa. Osaat ratkaista yksinkertaisia tasapainoon liittyviä ongelmia. Tunnet värähdysliikkeen perussuureet ja osaat tarkastella jousien ja heilurien toimintaa laskennallisesti.
Tutustut mekaniikan mittauslaitteiden käyttöön. Osaat määrittää suureiden arvoja mittaustulosten perusteella. Osaat arvioida suureiden tarkkuutta mittausarvojen tarkkuuden perusteella.
- SI-järjestelmä
- Mittaustuloksiin liittyvä virheenarviointi
- Tasainen ja tasaisesti kiihtyvä liike
- Newtonin lait ja niiden soveltaminen
- Ympyräliike
- Mekaaninen energia
- Liikemäärä ja törmäykset
- Hitausmomentti ja vieriminen
- Jäykän kappaleen tasapainoehdot
- Mekaaninen värähdysliike
Opit tietämään mistä eri tekniikoista automaatio muodostuu ja osaat huomioida turvallisuuden automaatiossa. Osaat tunnistaa automaation jaottelun sovelluskohteiden mukaan. Osaat tulkita ja suunnitella yksinkertaisia ohjausvirtapiirejä. Osaat liittää sähköisiä lähestumiskytkimiä ohjelmoitavaan logiikkan ja ohjata niiden perusteella pneumaattisia sylintereitä. Osaat erottaa turvarajakytkimen ja ohjaukseen tarkoitetun rajakytkimen. Tunnistat automaatiopyramidin ja tiedät minkä kohdan asioita opiskellaan siinä.
• Mitä automaatio on?
• Mistä tekniikoista automaatio muodostuu?
• Automaation sovelluskohteita.
• Turvallisuus automaatiossa
• Mekaaniset ja sähköiset ytkinlaitteet sekä niiden käyttö ohjausvirtapiirissä ja turvapiireissä.
• Ohjausvirtapiirien suunnittelu ja kytkeminen
• Ohjelmoitavan logiikan rakenne ja ohjelmointi.
• Digitaaliset I/O -liitynnät.
• hydrauliikan ja pneumatiikan perusteet.
• Yleismittarin käyttö toiminnan tutkimisessa
• Opintojakso sisältää 0,5 op viestintää
Osaa tulkita ja piirtää pieniä prosessien PI-kaavioita. Tietää perussuureiden mittausmenetelmät ja osaa piirtää johdotuskaavion sekä kytkeä sen mukaisesti mittauksen ohjelmoitavan logiikan analogiseen tuloon. Osaa ohjelmassa käsitellä mittaussignaalia ja saada halutun suureen näytölle. Osaa määrittää mittaukselle raja-arvoja ja käyttää eri funktioita ohjauksessa. Ymmärtää kalibroinnin merkityksen laadunhallinnassa. Turvallisuus automaatiossa.
• Turvallisuus automaatiossa, todellisia Case-tapauksia
• Esimerkkejä automaation toteutuksista ja niiden toiminnasta sekä ominaisuuksista
• PI-merkinnät ja piirustukset standardien mukaan
• Dokumentaatioihin tutustuminen
• Sähkö- ja automaatiotekniikan komponentteihin tutustuminen
• Piirikaavioihin, piirrosmerkkeihin ja käytännön kytkentöihin tutustuminen
• Tasajännitteet ja niiden käyttö automaatiossa
• Standardisignaalit
• Mittamuuntimet
• Mittaussignaalin skaalaaminen
• Jännitteen ja virran mittaus automaatiosta
• Kalibroinnin ja virittämisen alkeet
• kenttäinstrumenttien, anturien tunnistaminen ja keskeisiä ominaisuuksia
Projektissa tutustut insinöörin työtehtäviin ja toimenkuviin pohjoisen alueen toimintaympäristössä. Perehdyt Pohjois-Suomen alueella toimiviin yrityksiin, jotka toimivat erilaisilla teollisuuden sektoreilla (esim. teräs-, metsä-, energia- ja kaivannaisteollisuus). Projektin aikana insinöörin toimenkuvat ja tulevaisuuden työmahdollisuudet selkiytyvät. Opit hakemaan tietoa yrityksistä, tutustut erilaisiin toimintatapoihin ja esim. turvallisuuskäytäntöihin ja saat arvokasta tietoa tulevan kesän työharjoittelua silmällä pitäen.
Opit projektimuotoisia työskentelytapoja ja vahvistat ryhmäytymisen ja verkostoitumisen taitoja. Opit määrittelemään tavoitteita ja sopivia työskentelymenetelmiä, hankkimaan ja soveltamaan tietoja, opit ongelmanratkaisutapoja, ja opit aikatauluttamaan ja vaiheistamaan projektityötä, toimimaan yhteistyössä tiimissä ja jakamaan työtehtäviä ja hankittuja tietoja, tuottamaan projektin dokumentteja, toteuttamaan projektityö, raportoimaan ja esittämään työ. Opit tyypillisiä projektitöissä tarvittavia viestinnän taitoja ja vieraskielistä yrityssanastoa.
Tutustut kestävään kehitykseen, teollisuuden alojen kiertotalouteen ja miten siihen liittyviä asioita ilmenee eri teollisuuden aloilla (mm. syntyvät sivuvirrat)
- Insinöörin työtehtävät ja toimenkuvat
- Pohjois-Suomen alueen yritykset, jotka toimivat erilaisilla teollisuuden sektoreilla (esim. teräs-, metsä-, energia- ja kaivannaisteollisuus).
- Tiedon haku yrityksistä
- Projektimuotoiset työskentelytavat
- Ryhmäytymisen ja verkostoitumisen taidot
- Tavoitteiden määrittely
- Sopivat työskentelymenetelmät
- Hankkimaan ja soveltamaan tietoja
- Ongelmanratkaisutavat
- Aikatauluttaminen ja projektityön vaiheistaminen
- Toiminta tiimissä
- Työtehtävien jakaminen
- Projektien dokumenttien tuottaminen
- Projektityön toteuttaminen
- Raportointi ja työn esittäminen
- Viestinnän taidot ja vieraskielistä yrityssanasto
- Kestävä kehitys, teollisuuden alojen kiertotalous ja siihen liittyvät syntyvät sivuvirrat
- Opintojakso sisältää 1 op englannin kieltä
- Opintojakso sisältää 2 op viestintää
Sähkövoimatekniikan perusteet opintojaksolla opit oikeat ja turvalliset toimintatavat sähköalalla. Opintojakson jälkeen tiedät miten sähkönjakelu toimii jakelumuuntajalta pienkiinteistöön ja siitä edelleen sähkölaitteelle ja millaisia suojauksia siltä väliltä löytyy. Opit tuntemaan sähköntuotannon, -siirron ja -jakelun perusteet, sekä sähkön kulutuksen ja energianvarastoinnin pienkiinteistöissä. Laboratorioharjoituksissa tutustutaan sähkölaitteistojen toimintaan ja yleisimpiin mitattaviin suureisiin.
- Sähköntuotanto ja jakelu: Pienjänniteliittymä
- Sähköturvallisuus ja suojautuminen sähköiskulta
- Sähkönkäyttö ja varastointi pienkiinteistössä
- Sähkölaitteistonasennus- ja suojauskomponentit
- Sähkölaitteiston rakenne ja dokumentaatio pienkiinteistössä
- Työskentely sähkövoimalaboratoriossa
- Opintojakso sisältää 0,5 op viestintää
Opit Suomen sähköenergian käyttöä ja tuotantoa sekä sähkönsiirto- ja jakeluverkot, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opit kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan sekä osaat arvioida osaamistasi. Osaat tehdä käytännön kytkennät ja mittaukset sähkötyöturvallisuuden ja ryhmän osaamisen huomioiden. Osaat tulkita sähköverkon komponenttien dokumentaatiota, komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, sähköverkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, ja osaat 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opit tietämään sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opit soveltamaan kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentamaan sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla. Osaat hankkia ja jakaa tietoa ryhmässäsi sekä hyödyntää alan olemassa olevaa tietoa pohjoismaisen yhteiskäyttöverkko Nordeliin, sähkömarkkinoiden perustoimintaan ja Suomen kantaverkkoyhtiön toimintaan liittyen. Opit energiatehokkuutta, uusiutuvia ja vaihtoehtoisia sähköntuotantotapoja sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutuksia, kestävää kehitystä sähköalalla ja kestävyyshaasteita sähköteknisissä järjestelmissä.
Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat.
Kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskenta, käytännön kytkennät ja mittaukset.
Sähköverkon komponenttien dokumentaatio, komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät,verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat.
Laboratoriossa tehtävät käytännön kytkennät ja mittaukset, mittalaitteiden valinta ja niiden käyttö, tulosten luotettavuuden arviointi ja työselostusten laadinta ohjeistuksen mukaisesti.
Pohjoismaisen yhteiskäyttöverkko Nordel, sähkömarkkinoiden perustoiminta ja Suomen kantaverkkoyhtiön toiminta.
Energiatehokkuus, uusiutuvat ja vaihtoehtoiset sähköntuotantotavat sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutukset,kestävä kehitys sähköteknisissä järjestelmissä.
Opit käyttämään sähkö- ja automaatioalan suunnitteluohjelmia sekä matemaattisten laskenta- ja simulointiohjelmien käyttöä.
Suoritat työturvallisuuskortti- ja hätäensiapukoulutukset.
- toimisto-ohjelmien käyttö (tekstinkäsittely, laskentataulukot, esitykset/esitysohjelmat) sposti, kalenteri, pilvet,.. )
- laskenta,- simulointi- ja suunnitteluohjelmien käyttö (CADMATIC, matemaattiset laskenta ja simulointiohjelmat sekä toimisto-ohjelmien matemaattiset ominaisuudet)
- hätäensiapukoulutus
- työturvallisuuskorttikoulutus
Tunnet keskeiset algebran ja geometrian perusperiaatteet ja -menetelmät ja osaat soveltaa niitä ammattialaasi liittyvissä ongelmissa. Opit loogista ajattelua ja ongelmanratkaisua ja ymmärrät matematiikan merkityksen työvälineenä ja oman alan kehityksessä. Opit hyödyntämään laskimia ja laskentaohjelmistoja matemaattisten ongelmien ratkaisussa.
Opintojakson jälkeen osaat käsitellä aritmeettisia ja algebrallisia lausekkeita. Osaat ratkaista ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä sekä lineaarisia yhtälöpareja. Osaat soveltaa yhtälöiden muodostamisen ja ratkaisemisen taitoja alaasi liittyvissä ongelmissa. Tunnet suoraan ja kääntäen verrannollisuuden käsitteet ja osaat soveltaa verrannollisuutta esimerkiksi mittakaavoihin. Tunnistat erilaisia funktioita matemaattisina malleina ja osaat käyttää niitä ilmiöiden analysointiin ja ennusteiden tekemiseen. Hallitset suorakulmaisen ja yleisen kolmion trigonometriaan liittyvät laskurutiinit. Osaat laskea pinta-aloja ja tilavuuksia.
- Lukujoukot ja lausekkeiden käsittely
- Ensimmäisen ja toisen asteen yhtälön ratkaiseminen ja yhtälöiden muodostaminen sanallisista tehtävistä
- Lineaarisen yhtälöparin ratkaiseminen
- Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot
- Eksponentti- ja logaritmifunktiot
- Kolmiot: Pythagoraan lause, suorakulmaisen kolmion trigonometriset funktiot, sinilause, kosinilause
- Taso- ja avaruusgeometriaa
- Verranto ja mittakaava
Opintojakson tavoitteena on antaa valmiudet viestiä oman alasi asiantuntijatehtävissä. Ymmärrät viestinnän merkityksen osana työelämätaitoja ja ammatillista kehittymistäsi. Tunnistat asiatyylisen kirjoittamisen perusteet ja osaat soveltaa niitä oman alasi teksteihin. Osaat laatia oman alasi tekstejä ja soveltaa erilaisia mallipohjia tarkoituksenmukaisesti. Osaat toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, kuten projekteissa, ja esiintyä asiantuntevasti ja vakuuttavasti. Pystyt arvioimaan omaa viestintäosaamistasi, kehittämään sitä saamasi palautteen perusteella, ja osaat myös antaa palautetta muille. Opit erilaisten verkkoviestintätyökalujen perusteet.
Kompetenssit: Oppimaan oppiminen, Työelämässä toimiminen, Eettisyys
- Kirjallisen viestinnän perusteet: asiatyyli, asiatekstin kirjoittaminen, erilaiset tekstityypit
- Tekstinkäsittelyn perusteet (Word), mallipohjien soveltaminen
- Tekniikan alan kielen erityispiirteet
- Erilaiset asiakirjat, kuten työhakemus, cv, projektisuunnitelma, projektiraportti, työselostus
- Työelämän viestintätaidot: projektityöskentely, ryhmäviestintä ja -työskentely, vuorovaikutustaidot
- Verkkoviestinnän perusteet
- Esitysmateriaalin tuottaminen (PowerPoint, videot)
- Esiintymisen perusteet
- Palautteen antaminen ja vastaanottaminen, itsearviointi
Opit sähkötekniikan peruslait ja tunnet alan terminologiaa, tasa- ja vaihtosähkö virtapiirien perusteista, komponenteista ja laskentamenetelmistä. Tunnistat tasa- ja vaihtosähköpiirien komponentit. Osaat muodostaa peruslakien ja peruslaskentatapojen avulla yhtälöt sähköpiirien suureiden ratkaisemiseksi ja osaat ratkaista suureet. Osaat rakentaa sähköisiä kytkentöjä sekä osaat kytkeä tarvittavat sähkömittarit kytkentään ja testata teorian toimivuutta käytännön virtapiireissä sähkötyöturvallisuus huomioiden. Ryhmätöissä opit ottamaan vastuuta oman osaamisen hyödyntämistä käytännön töissä, jakamaan tietoa ja ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta
- Johdanto
- Sähkötekniikan termit ja suureet,
- Sähkötekniikan perusyhtälöt
- Sähkötekniikan peruskomponentit, vastus, kela, kondensaattori, jännitelähde ja virtalähde
- Sähköpiirien rakenne ja kytkentä
- Yksinkertaisten sähköpiirien laskennan yhtälöiden muodostaminen
- Yhtälöiden ratkaiseminen
- Tasasähköpiirien ja 1-vaihevaihtosähköpiirien laskenta
- Laskimen ja ohjelmien käyttö laskennassa
- Laboratoriossa sähköpiirien komponenttien kytkentä, virtapiirin toiminta, mittaukset ja toiminnan/mittaustulosten arviointi. Virran, jännitteen, tehojen ja resistanssin mittaus.
KOHDERYHMÄ
Polkuopinnot on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Opintojen aloittaminen ei edellytä aikaisempia opintoja tai työkokemusta. Opiskelu edellyttää kuitenkin sitoutumista opintoihin, motivaatiota, itseohjautuvuutta sekä riittäviä kielellisiä, matemaattisia ja tietoteknisiä valmiuksia. Opiskelijalla tulee olla oma (kannettava) tietokone.
Mikäli äidinkieli ja/tai koulusivistyskieli on muu kuin suomi, ilmoittautujan on toimitettava todistus suomen kielen taidosta. Opinnot edellyttävät hyvää suomen kielen taitoa (vähintään taitotasoa YKI 3).
ILMOITTAUTUMINEN JA KÄYTTÄJÄTUNNUKSET
Valinta polkuopintoihin tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumisen jälkeen saat järjestelmän lähettämän vahvistusviestin, jossa on ohjeet opintojen aloittamiseen ja käyttäjätunnusten käyttöönottoon. Mikäli et saa viestiä, tarkistathan roskapostin ja tarvittaessa ole yhteydessä avoinamk@lapinamk.fi.
HUOM. Mikäli olet työtön, selvitäthän etukäteen opintojen vaikutuksen työttömyysturvaan TE-palveluista.
OPISKELU
Polkuopinnot ovat pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden opintoja. Opiskelu tapahtuu tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä lukujärjestyksen mukaisesti. Tarkemman kuvauksen koulutuksen toteutuksesta löydät tekstin alla olevasta linkistä. Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Opintojen suoritusvaatimukset ovat avoimen AMKin opiskelijoille samat kuin tutkinto-opiskelijoilla. Avoimen AMKin opintoihin myönnetään rajallinen opinto-oikeus. Opinto-oikeus koskee ainoastaan opintoja, jotka kokonaisuuden kuvauksessa on mainittu.
Aiemmin suoritettuja opintoja, työkokemusta tai muuta korkeakoulutasoista osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa avoimen polkuopintopakettiin kuuluvien opintojen osalta. Tämä tapahtuu henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa laadittaessa koulutuksen opinto-ohjaajan kanssa.
TUTKINTO-OPISKELIJAKSI HAKEUTUMINEN
Suoritettuasi polkuopinnot (60 op), voit hakeutua Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa (avoimen väylä-haussa). Avoimessa AMKissa suorittamasi polkuopinnot voidaan hyväksilukea tutkinto-opiskelijaksi hakeutumisen ja hyväksynnän jälkeen. Tutkinto-opiskelijana jatkat opintoja yleensä samassa opiskelijaryhmässä.
OPINTOJEN SISÄLTÖ JA OPETUSAIKATAULUT
Polkuopintopakettiin kuuluvat opinnot löydät lisätietojen alapuolelta. Klikkaa opintojakson nimeä kohdasta ”Opinnon sisältämät toteutukset”. Mikäli kuvauksesta ei löydy opetusaikataulua, ole suoraan yhteydessä opintoihin merkittyyn opettajaan (etunimi.sukunimi@lapinamk.fi)
LISÄTIETOA
Usein kysytyt kysymykset: https://lapinamk.fi/koulutus/osaamisen-taydentaminen/avoin-amk/avoin-amk-usein-kysytyt-kysymykset/
Avoimen AMKin väylä - Lapin AMK ja www.lapinamk.fi/avoinamk
avoinamk@lapinamk.fi
LISÄTIETOA KOULUTUKSESTA
https://lapinamk.fi/koulutukset/insinoori-amk-sahko-ja-automaatiotekniikka/
avoinamk@lapinamk.fi
Ota yhteyttä, autamme mielellämme!