Oletko kiinnostunut korkeakouluopiskelusta? Onko tähtäimessäsi AMK-tutkinto? Avoin AMK tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutkintotavoitteiseen opiskeluun.
Polkuopintoihin sisältyy 55 op ja näiden lisäksi yksi 5 op:n koulutukseen soveltuva vapaavalintainen opintojakso, jonka opiskelija valitsee itse.
Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten yhteinen osuus (2 op):
Tunnet Lapin ammattikorkeakoulun opiskeluympäristönä ja tiedät opiskelua tukevat palvelut ja järjestelmät. Kehität korkeakouluopiskelun valmiuksiasi ja taitojasi sekä tiedonhankintataitojasi. Tunnistat omaan opiskelukykyyn ja -hyvinvointiin liittyviä tekijöitä sekä pohdit miten omaa opiskelukykyä voi ylläpitää ja miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia.
Osaat käyttää opiskelun digitaalisia työvälineitä ja hyödyntää niitä tarkoituksenmukaisella tavalla opiskelussasi. Perehdyt opintojen ohjausjärjestelmään ja tiedät korkeakoulun ohjaustoimijat.
Osaat toimia turvallisesti opiskeluympäristössäsi ja tunnet ammattikorkeakoulun turvallisuusohjeet ja -käytänteet.
Koulutuskohtaisesti määritelty osuus (3 op):
Tutustut koulutuksesi opetussuunnitelmaan ja laadit ohjatusti omaa opintosuunnitelmaasi. Tunnet oman ryhmäsi opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi muut koulutuksen määrittelemät tavoitteet.
Kompetenssit: oppimaan oppiminen, työelämässä toimiminen
Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten yhteinen osuus (2 op):
Ammattikorkeakoulun esittely
Opiskelu korkeakoulussa ja korkeakouluopiskeluvalmiuksien ja -taitojen kehittäminen
Opiskelukyvystä ja -hyvinvoinnista huolehtimisen keinot
Turvallisuus ammattikorkeakoulussa
Tiedonhankintataitojen kehittäminen
Opiskelua tukevat palvelut ja järjestelmät
- opettajien ja muiden ohjaustoimijoiden roolit
- hyvinvointipalvelut
- opintohallinnon palvelut ja järjestelmät Peppi, Tuudo
- IT-palvelut, kirjastopalvelut, eOppimispalvelut
- edunvalvonta
Digitaaliset työvälineet opiskelussa
- Moodle, Zoom, Teams, pilvipalvelut, Outlook
- Office-työkalut
Koulutuskohtaisesti määritelty osuus (3 op):
Oman alan opiskelu ja opetussuunnitelma ja omien opintojen suunnittelu, HOPS
Muu koulutuskohtainen sisältö.
Opiskelija tutustuu raskaan teollisuuden tuotantoprosesseihin ja valmistusmenetelmien eri osa-alueisiin. Opiskelija tuntee tuotantoprosessien ja valmistusmenetelmien peruskäsitteitä. Opiskelija tietää eri valmistustekniikoiden periaatteet ja käyttötarkoitukset sekä ymmärtää käytännön harjoitusten kautta millaisia tuotteita eri tuotantoprosessien ja valmistusmenetelmien avulla voidaan valmistaa.
Tuotantoprosessien ja -teknologioiden osalta opintojaksolla opit, miten elinkaaren eri vaiheissa ylijäämämateriaali saadaan talteen. Tutustut ruostumattoman teräksen valmistukseen ja erilaisiin konepajaympäristöihin. Opintojaksolla perehdyt myös koneissa ja laitteissa käytettäviin työkaluihin ja koneenelimiin.
Opiskelija perehtyy erilaisissa tuotantoprosesseissa käytettäviin materiaaleihin ja tuntee materiaalien kierrätyksen näissä prosesseissa.
- alueen raskaan teollisuuden tuotantoprosessit (ruostumattoman teräksen valmistus, sellun ja paperin valmistus ja niihin liittyvät konepajaprosessit) sekä niissä syntyvät sivuvirrat
- alueen konepajoissa käytettävät tuotantoteknologiat (mm. mekaaninen ja terminen leikkaus, taivutus, koneistus ja hitsaus)
- elinkaariajattelu ja kierrätys tuotantoprosesseissa ja -teknologioissa
Opintojaksolla opit 3D CAD suunnittelun perusteet ja 3D mallien hyödyntämisen suunnittelussa ja valmistuksessa Inventor Professional 3D mallinnusohjelman avulla. Kyseistä mallinnusohjelmaa käyttämällä perehdyt 3D mallien ja kokoonpanojen sekä 2D työpiirustusten luomiseen ja osaat soveltaa 3D CAD mallinnustekniikkaa koneenosien- ja laitteiden suunnittelussa.
Inventor 3D peruskäyttö ja edistynyt käyttö
-Mallinnushierarkian ja dokumentoinnin hallinta
-Perustyökalujen käyttö sekä erityistyökalujen käyttö mallinnusohjelmassa
-Osien ja kokoonpanojen muodostaminen
-Valmisosien hyödyntäminen osana 3D mallinnusta
-Työpiirustuksien muodostaminen (osa- ja kokoonpanopiirustukset), "räjäytyskuvat" sekä liikeratojen esittäminen
-Teknisen piirtämisen sääntöjen kertaaminen ja soveltaminen käytännössä
-FEM-analyysi osana tuoteoptimointia
Opintojaksossa opiskelija saa perustiedot alueen teollisuudessa käytettävistä teräksistä. Hän oppii eurooppalaisten terästen nimikkeiden periaatteet ja osaa soveltaa oppimaansa terästen tunnistamisessa. Opiskelija tutustuu rakenne-, painelaite-, ruostumattomien ja lämpökäsiteltävien terästen ominaisuuksiin, hiilijalanjälkeen ja tyypillisiin käyttösovelluksiin. Opintojaksossa käydään läpi mekaanisien ominaisuuksien testaamiseen sovellettavia rikkovan aineenkoetuksen menetelmiä. Opiskelija saa perustiedot sähkökemiallisesta korroosiosta, sen vaikutuksista teräksiin ja sen testaamisesta.
Terästen valmistus ja luokittelu (SFS-EN 10020, SFS-EN 10027-1…2), Rakenneteräkset (SFS-EN 10025-2…-6), painelaiteteräkset (SFS-EN 10028-2…-7, SFS-EN 10216-2…-5), ruostumattomat teräkset (SFS-EN 10088-1), lämpökäsiteltävät teräkset (SFS-EN ISO 683-1…4). Teräkset kestävän kehityksen kannalta (mm. korroosio). Terästuotteiden hiilijalanjälki (SFS-EN 15804). Rikkova aineenkoetus (vetokoe, taivutuskoe, iskukoe, kovuuden testaus, mikrorakennetarkastelu). Korroosiomuodot. Galvaaninen jännitesarja. Polarisaatiomittaukset..
Opiskelija tutustuu konetekniikan ja valmistuksen eri osa-alueisiin. Opiskelija tietää konetekniikan peruskäsitteitä, koneenelimiä ja komponentteja sekä niiden valintaperusteita. Opiskelija ymmärtää perusteet voitelusta. Opiskelija ymmärtää eri valmistustekniikoiden periaatteet sekä tietää käytännön harjoitusten kautta millaisia tuotteita voidaan valmistaa. Opiskelija tietää perusasiat mittauksista. Opiskelija ymmärtää eri valmistusmenetelmillä päästäviin mittatarkkuuksiin, materiaalien käyttäytymiseen ja valmistettavan tuotteen laatuun. Opiskelija perehtyy koneissa ja laitteissa käytettäviin eri materiaaliryhmiin ja ymmärtää millaisissa konstruktioissa materiaaleja voidaan käyttää sekä ymmärtää materiaalien kierrätyksen tärkeyden.
- Koneen määritelmä ja sen osat
- Konetekniikan peruskäsitteet
- Keskeisimmät teollisuuden koneenelimet ja komponentit; ruuvit, laakerit, kytkimet, hihnapyörät, jne.
- Komponenttien valintaperusteet
- Voitelun perusteet
- Yleisimmät valmistusmenetelmät; (hitsaus-, leikkaus-, taivutus-, työstömenetelmät)
- Konetekniset mittaukset ja mittavälineet
- Käytännön harjoitukset
- Erilaiset materiaaliryhmät (metallit, polymeerit, keraamit, komposiitit), niiden ominaisuudet ja käyttökohteet
- Kiertotalous materiaalien kehityksessä ja tuotteiden elinkaari
Opintojakso sisältää 0,5 op englannin kieltä.
Opintojakson tavoitteena on käydä läpi statiikan ja lujuusopin perusteet ja tutkia niihin liittyviä ilmiöitä todellisissa tilanteissa ja rakenteissa. Opit ymmärtämään teknillisen mekaniikan laskennan merkityksen sekä soveltaa statiikan ja lujuusopin perusteita laitteiden, koneiden ja rakenteiden suunnittelussa. Ymmärrät materiaalinvalinnan merkityksen koneensuunnittelussa laskennan kautta.
Statiikan perusteet tasossa:
- pistevoima, voiman momentti
- voimajakaumat
- tukilaitteet ja vapaakappalekuva
- suoran palkin rasitukset
Lujuusopin perusteet
- peruskäsitteet
- materiaalien ominaisuudet lujuuslaskennassa
- rasitustapaukset: veto/puristus, taivutus, leikkaus, vääntö
Käytännön harjoitukset eri aiheista
Tällä opintojaksolla tutustut koneinsinöörin työhön, tehtäviin, toimenkuviin ja erilaisiin työympäristöihin. Opintojakson aikana insinööriala ja tulevaisuuden työmahdollisuudet selkiytyvät sekä saat arvokasta tietoa tulevien harjoittelujen suhteen. Opintojaksolla tutustut Pohjois-Suomen alueella toimiviin yrityksiin, jotka toimivat erilaisilla teollisuuden sektoreilla (esim. teräs-, metsä-, energia-, kaivannais- ja konepajateollisuus). Opit hakemaan tietoa yrityksistä ja tutustut erilaisiin toimintatapoihin sekä esim. turvallisuuskäytäntöihin ja kunkin teollisuuden alojen kiertotalouteen. Opintojakson kautta ymmärrät, että insinöörille tärkeitä taitoja ovat opiskeltavaan alaan liittyvien taitojen lisäksi myös erilaiset geneeriset ja työelämätaidot (mm. viestintä- ja vuorovaikutustaidot, ongelmanratkaisu- ja johtamistaidot, projektityöskentelytaidot, luovuus, itsearviointitaito, kielitaito).
- opetussuunnitelma (OPS) ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) urasuunnitelman näkökulmasta
- koneinsinöörialan yleiskuva
- Pohjois-Suomen alueen yritykset, niiden toiminta ja työmahdollisuudet insinööreille
- eri teollisuuden alojen kiertotalous (esim. syntyvät sivuvirrat)
- työturvallisuus teollisuudessa
- tiedonhankinta ja tekninen dokumentointi
- geneeriset- ja työelämätaidot
Opit hyödyntämään fysiikkaa tapana ymmärtää ja kuvailla luonnon käyttäytymistä. Ymmärrät fysiikan merkityksen tekniikassa ja oman alasi kehityksessä.
Tunnet SI-järjestelmän. Osaat käsitellä suureyhtälöitä ja suureiden yksiköitä.
Tunnet tasaiseen ja tasaisesti kiihtyvään liikkeeseen liittyvät laskukaavat. Ymmärrät Newtonin lait ja osaat soveltaa niitä laskennallisesti. Tunnet ympyräliikkeen perussuureet. Tunnet mekaanisen energian lajit ja energian säilymislain. Tunnet liikemäärän ja liikemäärämomentin käsitteen. Osaat laskea yksinkertaisten kappaleiden hitausmomentteja ja soveltaa niitä vierimisen tarkastelussa. Osaat ratkaista yksinkertaisia tasapainoon liittyviä ongelmia. Tunnet värähdysliikkeen perussuureet ja osaat tarkastella jousien ja heilurien toimintaa laskennallisesti.
Tutustut mekaniikan mittauslaitteiden käyttöön. Osaat määrittää suureiden arvoja mittaustulosten perusteella. Osaat arvioida suureiden tarkkuutta mittausarvojen tarkkuuden perusteella.
- SI-järjestelmä
- Mittaustuloksiin liittyvä virheenarviointi
- Tasainen ja tasaisesti kiihtyvä liike
- Newtonin lait ja niiden soveltaminen
- Ympyräliike
- Mekaaninen energia
- Liikemäärä ja törmäykset
- Hitausmomentti ja vieriminen
- Jäykän kappaleen tasapainoehdot
- Mekaaninen värähdysliike
Opintojaksolla opit teknisen piirtämisen perusteet. Opit laatimaan teknisiä piirustuksia sekä käsin piirtämällä että 2D-AutoCad-mallinnusohjelmalla. Opintojakson suoritettuasi osaat tuottaa ja tulkita standardien mukaisia teknisiä piirustuksia. Ymmärrät standardien mukaisen piirtämisen, mallinnuksen ja dokumentoinnin merkityksen insinöörityössä ja osaat soveltaa oppimaasi kone- ja laitesuunnittelussa. Osaat toleranssin käsitteen, ISO-toleranssit ja osaat valita oikeat toteranssit tyypillisiin koneenrakennuksen kohteisiin.
-Tekninen piirtäminen ja dokumentointi
-Kappaleen ja kokoonpanon kuvaaminen standardien mukaisesti erilaisten projektioiden avulla
-Mittakaavan sekä piirustuspohjien hallinta teknisiä piirustuksia tuottaessa
-Piirustuksien mittamerkinnät ja mitoitus sekä mm. pyöristyksien, viisteiden, kierteiden, kiilaurien ja muiden yleisten muotojen esitys- ja mitoitustavat
-Toleranssit ja sovitteet, tunnet mittatarkkuuteen liittyvät termit ja merkinnät sekä ISO-toleranssijärjestelmän
-Kokoonpano- ja osapiirustuksien keskeisimpien elementtien hallinta, kuten otsikkokenttä ja osaluettelo tarvittavin oheismerkinnöin
-Tekniseen piirtämiseen liittyvien dokumenttien rakenne ja hallinta
-2D AutoCAD-ohjelman perusteet standardien mukaisten teknisten piirustuksien tuottamiseksi
Tunnet keskeiset algebran ja geometrian perusperiaatteet ja -menetelmät ja osaat soveltaa niitä ammattialaasi liittyvissä ongelmissa. Opit loogista ajattelua ja ongelmanratkaisua ja ymmärrät matematiikan merkityksen työvälineenä ja oman alan kehityksessä. Opit hyödyntämään laskimia ja laskentaohjelmistoja matemaattisten ongelmien ratkaisussa.
Opintojakson jälkeen osaat käsitellä aritmeettisia ja algebrallisia lausekkeita. Osaat ratkaista ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä sekä lineaarisia yhtälöpareja. Osaat soveltaa yhtälöiden muodostamisen ja ratkaisemisen taitoja alaasi liittyvissä ongelmissa. Tunnet suoraan ja kääntäen verrannollisuuden käsitteet ja osaat soveltaa verrannollisuutta esimerkiksi mittakaavoihin. Tunnistat erilaisia funktioita matemaattisina malleina ja osaat käyttää niitä ilmiöiden analysointiin ja ennusteiden tekemiseen. Hallitset suorakulmaisen ja yleisen kolmion trigonometriaan liittyvät laskurutiinit. Osaat laskea pinta-aloja ja tilavuuksia.
- Lukujoukot ja lausekkeiden käsittely
- Ensimmäisen ja toisen asteen yhtälön ratkaiseminen ja yhtälöiden muodostaminen sanallisista tehtävistä
- Lineaarisen yhtälöparin ratkaiseminen
- Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot
- Eksponentti- ja logaritmifunktiot
- Kolmiot: Pythagoraan lause, suorakulmaisen kolmion trigonometriset funktiot, sinilause, kosinilause
- Taso- ja avaruusgeometriaa
- Verranto ja mittakaava
Opintojakson tavoitteena on antaa valmiudet viestiä oman alasi asiantuntijatehtävissä. Ymmärrät viestinnän merkityksen osana työelämätaitoja ja ammatillista kehittymistäsi. Tunnistat asiatyylisen kirjoittamisen perusteet ja osaat soveltaa niitä oman alasi teksteihin. Osaat laatia oman alasi tekstejä ja soveltaa erilaisia mallipohjia tarkoituksenmukaisesti. Osaat toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, kuten projekteissa, ja esiintyä asiantuntevasti ja vakuuttavasti. Pystyt arvioimaan omaa viestintäosaamistasi, kehittämään sitä saamasi palautteen perusteella, ja osaat myös antaa palautetta muille. Opit erilaisten verkkoviestintätyökalujen perusteet.
Kompetenssit: Oppimaan oppiminen, Työelämässä toimiminen, Eettisyys
- Kirjallisen viestinnän perusteet: asiatyyli, asiatekstin kirjoittaminen, erilaiset tekstityypit
- Tekstinkäsittelyn perusteet (Word), mallipohjien soveltaminen
- Tekniikan alan kielen erityispiirteet
- Erilaiset asiakirjat, kuten työhakemus, cv, projektisuunnitelma, projektiraportti, työselostus
- Työelämän viestintätaidot: projektityöskentely, ryhmäviestintä ja -työskentely, vuorovaikutustaidot
- Verkkoviestinnän perusteet
- Esitysmateriaalin tuottaminen (PowerPoint, videot)
- Esiintymisen perusteet
- Palautteen antaminen ja vastaanottaminen, itsearviointi
KOHDERYHMÄ
Polkuopinnot on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Opintojen aloittaminen ei edellytä aikaisempia opintoja tai työkokemusta. Opiskelu edellyttää kuitenkin sitoutumista opintoihin, motivaatiota, itseohjautuvuutta sekä riittäviä kielellisiä, matemaattisia ja tietoteknisiä valmiuksia. Opiskelijalla tulee olla oma (kannettava) tietokone.
Mikäli äidinkieli ja/tai koulusivistyskieli on muu kuin suomi, ilmoittautujan on toimitettava todistus suomen kielen taidosta. Opinnot edellyttävät hyvää suomen kielen taitoa (vähintään taitotasoa YKI 3).
ILMOITTAUTUMINEN JA KÄYTTÄJÄTUNNUKSET
Valinta polkuopintoihin tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumisen jälkeen saat järjestelmän lähettämän vahvistusviestin, jossa on ohjeet opintojen aloittamiseen ja käyttäjätunnusten käyttöönottoon. Mikäli et saa viestiä, tarkistathan roskapostin ja tarvittaessa ole yhteydessä avoinamk@lapinamk.fi.
HUOM. Mikäli olet työtön, selvitäthän etukäteen opintojen vaikutuksen työttömyysturvaan TE-palveluista.
OPISKELU
Polkuopinnot ovat pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden opintoja. Opiskelu tapahtuu tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä lukujärjestyksen mukaisesti. Tarkemman kuvauksen koulutuksen toteutuksesta löydät tekstin alla olevasta linkistä. Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Opintojen suoritusvaatimukset ovat avoimen AMKin opiskelijoille samat kuin tutkinto-opiskelijoilla. Avoimen AMKin opintoihin myönnetään rajallinen opinto-oikeus. Opinto-oikeus koskee ainoastaan opintoja, jotka kokonaisuuden kuvauksessa on mainittu.
Aiemmin suoritettuja opintoja, työkokemusta tai muuta korkeakoulutasoista osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa avoimen polkuopintopakettiin kuuluvien opintojen osalta. Tämä tapahtuu henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa laadittaessa koulutuksen opinto-ohjaajan kanssa.
TUTKINTO-OPISKELIJAKSI HAKEUTUMINEN
Suoritettuasi polkuopinnot (60 op), voit hakeutua Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa (avoimen väylä-haussa). Avoimessa AMKissa suorittamasi polkuopinnot voidaan hyväksilukea tutkinto-opiskelijaksi hakeutumisen ja hyväksynnän jälkeen. Tutkinto-opiskelijana jatkat opintoja yleensä samassa opiskelijaryhmässä.
OPINTOJEN SISÄLTÖ JA OPETUSAIKATAULUT
Polkuopintopakettiin kuuluvat opinnot löydät lisätietojen alapuolelta. Klikkaa opintojakson nimeä kohdasta ”Opinnon sisältämät toteutukset”. Mikäli kuvauksesta ei löydy opetusaikataulua, ole suoraan yhteydessä opintoihin merkittyyn opettajaan (etunimi.sukunimi@lapinamk.fi)
LISÄTIETOA
Usein kysytyt kysymykset: https://lapinamk.fi/koulutus/osaamisen-taydentaminen/avoin-amk/avoin-amk-usein-kysytyt-kysymykset/
Avoimen AMKin väylä - Lapin AMK ja www.lapinamk.fi/avoinamk
avoinamk@lapinamk.fi
LISÄTIETOA KOULUTUKSESTA
https://lapinamk.fi/koulutukset/insinoori-amk/
avoinamk@lapinamk.fi
Ota yhteyttä, autamme mielellämme!