Oletko kiinnostunut korkeakouluopiskelusta? Onko tähtäimessäsi AMK-tutkinto?
Avoin AMK tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutkintotavoitteiseen opiskeluun.
Opit taiteellisen prosessin synnyttämän projektin suunnitelman teon sekä osaat sanallistaa projektin niin, että se tukee projektin oivaltamista.
Opit tuottamaan näyttelylaajuisen teoskokonaisuuden johonkin valokuvan tulonmuodostuksen mukaisen nelikenttäjaon kentistä.
Opit kuvaamaan digitaalisella kameralla ammattimaisesti ja käsittelemään kuvat painokelpoisiksi sekä toimittamaan ne hyvän ammattikäytännön mukaisesti. Opit arvioimaan kuvaa ja teos kokonaisuutta, sekä osallistumaan taidekeskusteluun asianmukaisella tavalla itsearvioinnin menetelmin, vertaisarvioinnin ja taidehistorian sekä nykytaiteen kentän asiantuntemuksen perusteella
Opit toteuttamaan valokuvasi pigmenttitulosteeksi asti. Osaat asemoida teoksesi taidehistoriaan ja nykytaiteeseen. Osaat tuottaa yksityisen näyttelysi ja markkinoida sitä sosiaalisessa mediassa.
Pääsisältönä käymme läpi taiteellisen näyttelylaajuisen projektin ideoinnista, asemoinnista ja suunnittelusta toteutuksen kautta julkaisuun asti hyödyntäen digitaalista valokuvauskalustoa ja kuvankäsittelyohjelmaa. Projektin laajuus 30 digitaalista valokuvaa määritellyssä formaatissa toimitettuna pilvipalvelun yli opettajalle. Tästä kuratoidaan oma näyttelykokonaisuutesi, jonka tulostuksesta ja esille saattamisesta huolehdit. Valokuvan teoreettinen tarkastelu, historia ja jaottelu tulonmuodostuksen mukaan tukee asemointia ja keskusteluun osallistumista. Turvallisuus ja kestävä kehitys otetaan huomioon koko projektin ja työskentelyn ajan. Opetuksessa käytettävät materiaalit kustantaa oppilaitos. Muut projektinsa kulut kustantaa opiskelija
Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten yhteinen osuus (2 op):
Tunnet Lapin ammattikorkeakoulun opiskeluympäristönä ja tiedät opiskelua tukevat palvelut ja järjestelmät. Kehität korkeakouluopiskelun valmiuksiasi ja taitojasi sekä tiedonhankintataitojasi. Tunnistat omaan opiskelukykyyn ja -hyvinvointiin liittyviä tekijöitä sekä pohdit miten omaa opiskelukykyä voi ylläpitää ja miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia.
Osaat käyttää opiskelun digitaalisia työvälineitä ja hyödyntää niitä tarkoituksenmukaisella tavalla opiskelussasi. Perehdyt opintojen ohjausjärjestelmään ja tiedät korkeakoulun ohjaustoimijat.
Osaat toimia turvallisesti opiskeluympäristössäsi ja tunnet ammattikorkeakoulun turvallisuusohjeet ja -käytänteet.
Koulutuskohtaisesti määritelty osuus (3 op):
Tutustut koulutuksesi opetussuunnitelmaan ja laadit ohjatusti omaa opintosuunnitelmaasi. Tunnet oman ryhmäsi opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi muut koulutuksen määrittelemät tavoitteet.
Kompetenssit: oppimaan oppiminen, työelämässä toimiminen
Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten yhteinen osuus (2 op):
Ammattikorkeakoulun esittely
Opiskelu korkeakoulussa ja korkeakouluopiskeluvalmiuksien ja -taitojen kehittäminen
Opiskelukyvystä ja -hyvinvoinnista huolehtimisen keinot
Turvallisuus ammattikorkeakoulussa
Tiedonhankintataitojen kehittäminen
Opiskelua tukevat palvelut ja järjestelmät
- opettajien ja muiden ohjaustoimijoiden roolit
- hyvinvointipalvelut
- opintohallinnon palvelut ja järjestelmät Peppi, Tuudo
- IT-palvelut, kirjastopalvelut, eOppimispalvelut
- edunvalvonta
Digitaaliset työvälineet opiskelussa
- Moodle, Zoom, Teams, pilvipalvelut, Outlook
- Office-työkalut
Koulutuskohtaisesti määritelty osuus (3 op):
Oman alan opiskelu ja opetussuunnitelma ja omien opintojen suunnittelu, HOPS
Muu koulutuskohtainen sisältö.
Osaat hyödyntää maalauksessa ja piirtämisessä digitaalista toimintaympäristöä. Osaat rakentaa ja maalata sekä yhdistellä eri tekniikoin teoksia, joissa hyödynnät värioppia, sommittelua ja perspektiiviä.
Osaat valita teokseesi sopivan työskentelymetodin ja ohjelman.
Osaat yhdistää erilaisia digitaalisia tekoja yhdeksi teokseksi (valokuva+maalaus). Osaat valita teoksistasi näyttelyyn sopivat teokset.
Hallitset näyttelyn laajuisen kuvajoukon ideoimisen, suunnittelun, budjetoinnin, valmistelun, prosessimaisen tuottamisen, jälkikäsittelyn, kirjalliset pohdinnat, dokumentit ja esittelyt, tulostuksen, kehystyksen, hinnoittelun, myynnin ja nimeämisen sekä ripustuksen yleisön näkökulmasta elämykselliseksi kokonaisuudeksi.
Osaat analysoida kuva-analyysin keinoin olemassa olevaa kuvaa ja osaat käyttää kuva-analyysin keinoja arvioidessasi omaa tekemistäsi. Osaat ottaa vastaan ja hyödyntää saamaasi palautetta (jurytys)
Osaat rakentaa ryhmässä näyttelyn, tunnet näyttelyn rakentamisen perusidean.
Osallistut näyttelyyn omilla töilläsi. Osaat valita näyttelyä varten työsi ja tuoda ne esille kuratointia ja jurytystä varten perustellen. Järjestät yhdessä ryhmän kanssa näyttelyn. Saat näyttelyorganisaation roolisi. Opit toimimaan eettisten periaateiden mukaisesti.
Teet digitaalisia teoksia yhteisnäyttelyyn. Rakennat sekä maalaamalla että yhdistelemällä eri tekniikoin teoksia, joissa hyödynnät värioppia, sommittelua, perspektiiviä. Kehität omaa taiteellista ilmaisuasi digitaalisin keinoin. Valitset työsi jurytettävään näyttelyyn.
Opintojakson aikana huomoidaan kestävän kehityksen periaatteet.
Taide-esineen valmistus (tulostus) on osa tätä opintojaksoa.
Osaat bittikartta- ja vektorigrafiikan perusteet. Osaat valita oikean työvälineen käyttötarkoituksen mukaisesti ja käyttää digitaalisia ohjelmistoja ristiin. Osaat luoda digitaalisia teoksia ja luoda kuvataiteilijan viestintämateriaaleja verkkoon ja fyysiseen muotoon.
Opit käyttämään bittikartta- ja vektorigrafiikka ohjelmia. Opit erottamaan oikean työvälineen käyttötarkoituksen mukaisesti ja käyttämään digitaalisia ohjelmia ristiin sekä luomaan digitaalisia teoksia ja kuvataiteilijan viestintämateriaaleja verkkoon ja fyysiseen muotoon.
Osaat laatia sisällöltään, kieleltään ja ulkoasultaan opiskeluun ja alaan liittyvät kirjoitustehtävät korkeakoulun edellyttämällä tavalla. Ymmärrät viestintätaitojen merkityksen oman alasi asiantuntijatehtävissä. Osaat huomioida viestinnässä vastaanottajaryhmät. Osaat hyödyntää viestinnässä monipuolisesti suullisen ja kirjallisen sekä digitaalisen viestinnän keinoja. Osaat viestiä asiantuntijana ammattimaisesti, jäsentyneesti ja vakuuttavasti monipuoliseen lähdetietoon perustuen. Osaat hyödyntää relevantteja tiedonlähteitä ja käyttää niitä ohjeistuksen mukaisesti oppimistehtävissä.
Viestit suullisesti ja kirjallisesti ymmärrettävästi ja opit käyttämään annettuja ohjeita ja malleja. Osallistut erillaisiin viestintätilanteisiin. Osaat toimia osallistujana kuvataiteilijan vuorovaikutustilanteissa. Kirjoitat portfolioosi tarvittavat tekstit ja esittelet suullisesti portfoliosi.
Tunnistat itsesi luovana toimijana ja osaat hyödyntää toiminnassasi luovaa ajattelua sekä luovuutta tukevia työtapoja ja arviointikohteita. Osaat analysoida omaa taiteellista tekemistäsi. Osaat visualisoida kokemusta ja elämystä. Osaat rakentaa näyttelykokonaisuuden lukukauden teosten pohjalta. Tunnet kuvataiteilijana pohjoisen toimintaympäristön ja vastuullisen ympäristössä toimimisen. Pystyt havainnoimaan yhteiskuntaa, sen arvoja ja ihmisen elämää ja löytämään niistä lähtö- ja yhtymäkohtia muiden kuvataiteilijoiden taiteessa ja omaan taiteeseesi.
Opit tekemään riskianalyysin sekä opit sähköturvallisuuden perusteet.
Opit luonnon- ja keinovalon havainnoinnin ja analysoinnin. Opit siirtämään havaintoihisi pohjautuvan valo tilanteen studioon. Opit myös valaisun perustermistön, termistön merkityksen käytännön toteutuksessa ja valokuvavalaisun historiaa.
Opit käsittelemään digitaalisen valokuvan.
Opit tuottamaan analogisen valokuvan.
Henkilökuvan teon kautta opit kohtaamaan toisen ihmisen kamerasi avulla ja huolehtimaan alusta loppuun valokuvan teon pienistäkin yksityiskohdista koko prosessin varrella.
Opit tuottamaan matkapuhelimella julkaisukynnyksen ylittävää markkinointimateriaalia omaan käyttöösi ja näyttelysi markkinointiin. Opit työajan seurannan hinnoittelun pohjana.
Työskentelemme työpajatyyppisesti studiossa ja luonnossa, sekä asutussa miljöössä. Käytämme oppilaitokselta lainattavaa tai omaa digitaalista ja analogista valokuvalaitteistoa ja studion kalustoja sekä kuvankäsittelylaitteistoja. Pohdimme valokuvaa taiteena, traditiona ja elinkeinona ja itseämme taiteilijana tai valokuvaajana suhteessa niihin. Pohdimme suhdettamme yleisöön ja alamme kokoamaan omaa näyttelykokonaisuuttamme kevääksi. Opetuksessa käytettävät materiaalit kustantaa oppilaitos. Muut projektinsa kulut kustantaa opiskelija.
Tunnet länsimaisen kuvataiteen jatkumon ja nykytaiteen ilmiöitä, osaat sijoittaa oman tekemisesi tähän jatkumoon.
Tunnet valokuvauksen historiaa ja teknistä kehitystä, sekä suomalaisen valokuvataiteen päävaiheet, myös suhteessa taidehistoriaan, ja osaat sijoittaa itsesi tai projektisi tähän jatkumoon.
Länsimaisen kuvataiteen historia ja nykytaiteen ilmiöitä.
Valokuvauksen historia ja suomalaisen valokuvataiteen päävaiheet
Kuvallinen ossamine ja taide-esineen valmistus toteutuvat tässä opintojaksossa.
Tunnistat itsesi luovana toimijana ja osaat hyödyntää toiminnassasi luovaa ajattelua sekä luovuutta tukevia työtapoja ja arviointikohteita. Osaat analysoida omaa taiteellista tekemistäsi. Osaat visualisoida kokemusta ja elämystä. Osaat rakentaa portfoliosi lukukauden teosten pohjalta (alkaa täältä, kehittyy opintojen aikana). Tunnet kuvataiteilijana pohjoisen toimintaympäristön ja vastuullisen ympäristössä toimimisen.
Osaat käyttää piirtämistä havaintojesi näkyväksi tekemisessä. Osaat hyödyntää viivaa.
Osaat sommittelun perusteet (pinnan jako, kolmen sääntö, kultainen leikkaus, verikaali, horisontaali ja diagonaali)
Osaat käyttää värejä havaintojesi näkyväksi tekemisessä, osaat väriopin perusteet.
Osallistut ryhmätyöhön, jonka teemana on kuvataiteiljan toimintaympäristö. Havainnoit yhteiskuntaa, sen arvoja ja ihmisen elämää ja löytämään niistä lähtö- ja yhtymäkohtia muiden kuvataiteilijoiden taiteessa ja omaan taiteeseesi. Tutustut luovaan ajatteluun ja kuvataiteilijan luovaan toimintatapaan.
Teet havaintoja ympäristöstäsi ja piirrät ja maalaat ne näkyväksi. Hyödynnät sommittelua ja väriopin teorioita tekemisessäsi. Käytät lyijynää ja hiiltä sekä vesiväreja ja akryylejä. Osallistut vertaispalautteisiin, otat vastaan palautetta ja annat sitä. Rakennat oppimismisportfolion 1. lukukauden töistäsi.
Kestävä kehitys toteutuu materiialivalintoina tässä opintojaksossa.
Opintojakson aikana huomoidaan kestävä kehitys materiaalien käytössä.
KOHDERYHMÄ
Polkuopinnot on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Opintojen aloittaminen ei edellytä aikaisempia opintoja tai työkokemusta. Opiskelu edellyttää kuitenkin sitoutumista opintoihin, motivaatiota, itseohjautuvuutta sekä riittäviä kielellisiä, matemaattisia ja tietoteknisiä valmiuksia. Opiskelijalla tulee olla oma (kannettava) tietokone.
Mikäli äidinkieli ja/tai koulusivistyskieli on muu kuin suomi, ilmoittautujan on toimitettava todistus suomen kielen taidosta. Opinnot edellyttävät hyvää suomen kielen taitoa (vähintään taitotasoa YKI 3).
ILMOITTAUTUMINEN JA KÄYTTÄJÄTUNNUKSET
Valinta polkuopintoihin tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumisen jälkeen saat järjestelmän lähettämän vahvistusviestin, jossa on ohjeet opintojen aloittamiseen ja käyttäjätunnusten käyttöönottoon. Mikäli et saa viestiä, tarkistathan roskapostin ja tarvittaessa ole yhteydessä avoinamk@lapinamk.fi.
HUOM. Mikäli olet työtön, selvitäthän etukäteen opintojen vaikutuksen työttömyysturvaan TE-palveluista.
OPISKELU
Polkuopinnot ovat pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden opintoja. Opiskelu tapahtuu tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä lukujärjestyksen mukaisesti. Tarkemman kuvauksen koulutuksen toteutuksesta löydät tekstin alla olevasta linkistä. Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Opintojen suoritusvaatimukset ovat avoimen AMKin opiskelijoille samat kuin tutkinto-opiskelijoilla. Avoimen AMKin opintoihin myönnetään rajallinen opinto-oikeus. Opinto-oikeus koskee ainoastaan opintoja, jotka kokonaisuuden kuvauksessa on mainittu.
Aiemmin suoritettuja opintoja, työkokemusta tai muuta korkeakoulutasoista osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa avoimen polkuopintopakettiin kuuluvien opintojen osalta. Tämä tapahtuu henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa laadittaessa koulutuksen opinto-ohjaajan kanssa.
TUTKINTO-OPISKELIJAKSI HAKEUTUMINEN
Suoritettuasi polkuopinnot (60 op), voit hakeutua Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa (avoimen väylä-haussa). Avoimessa AMKissa suorittamasi polkuopinnot voidaan hyväksilukea tutkinto-opiskelijaksi hakeutumisen ja hyväksynnän jälkeen. Tutkinto-opiskelijana jatkat opintoja yleensä samassa opiskelijaryhmässä.
OPINTOJEN SISÄLTÖ JA OPETUSAIKATAULUT
Polkuopintopakettiin kuuluvat opinnot löydät lisätietojen alapuolelta. Klikkaa opintojakson nimeä kohdasta ”Opinnon sisältämät toteutukset”. Mikäli kuvauksesta ei löydy opetusaikataulua, ole suoraan yhteydessä opintoihin merkittyyn opettajaan (etunimi.sukunimi@lapinamk.fi)
LISÄTIETOA
Usein kysytyt kysymykset: https://lapinamk.fi/koulutus/osaamisen-taydentaminen/avoin-amk/avoin-amk-usein-kysytyt-kysymykset/
Avoimen AMKin väylä - Lapin AMK ja www.lapinamk.fi/avoinamk
avoinamk@lapinamk.fi
LISÄTIETOA KOULUTUKSESTA
https://lapinamk.fi/koulutukset/kuvataiteilija-amk/
avoinamk@lapinamk.fi
Ota yhteyttä, autamme mielellämme!