Monikielisyyden tukeminen saamelaislapsilla: Verkkokurssi Terveydenhoitajille

Koulutuksen nimi: Monikielisyyden tukeminen saamelaislapsilla: Verkkokurssi Terveydenhoitajille
Koulutuksen tyyppi: AMK
Laajuus: 5 OP
Toteutusaika: 01.08.2025 - 14.12.2025
Ilmoittautumisaika: 28.03.2025 08:00 - 18.07.2025 16:00
Paikkoja vapaana: 100/100
Toteutustapa: Verkko
Teemat: Hyvinvointi ja terveys, Ihminen ja yhteiskunta
Hinta: 0€
Opetuskieli: Suomi
Opettaja: Noora Majava

Tietoja koulutuksesta

Tule vahvistamaan osaamistasi saamelaislasten kielen kehityksen tukemisessa!

Toteutukset

Monikielisyyden tukeminen saamelaislapsilla: Verkkokurssi Terveydenhoitajille
Perustiedot
Tunnus: AMKSA011-3001
Osaamistavoitteet

• Opiskelija tunnistaa saamelaislasten monikielisyyteen ja kielen kehitykseen liittyvät erityispiirteet sekä ymmärtää kulttuurisen taustan vaikutukset lapsen identiteettiin.
• Opiskelija oppii tarkastelemaan terveydenhoitajatyössä käytettyjä kielenkehityksen arviointimenetelmiä huomioiden saamelaislasten kulttuuriset erityispiirteet.
• Opiskelija kehittää omakohtaista ymmärrystä saamelaislasten kielituen tarpeista ja osaa arvioida omaa toimintaansa ja asenteitaan.
• Opiskelija tuntee saamen kieltä tukevia materiaaleja ja resursseja sekä osaa soveltaa niitä työssään.
• Hän osaa soveltaa oppimaansa käytännön työssä ja suunnitella tukitoimia kielellisen kehityksen edistämiseksi saamelaislasten parissa.

Sisältö

Tämä verkkokurssi tarjoaa terveydenhoitajille kattavan tietopaketin saamelaislasten kielen kehityksen arvioinnista ja tukemisesta. Opintojakso koostuu kolmesta moduulista, joissa syvennytään kielen kehityksen arviointiin, monikielisyyden vaikutuksiin ja saamelaisen kielen sekä identiteetin merkitykseen.
Moduuli 1: Kielen kehityksen arviointi
Tässä moduulissa perehdytään lapsen puheen ja kielen kehityksen vaiheisiin sekä terveydenhoitajan rooliin niiden arvioinnissa. Opit tunnistamaan mahdolliset viiveet ja häiriöt, sekä ohjaamaan perheitä tarvittaviin tukipalveluihin, kuten puheterapiaan.

Moduuli 2: Monikielisyys
Monikielisyys on luonnollinen osa saamelaislasten kasvuympäristöä, mutta se voi myös vaikuttaa kielenkehityksen etenemiseen. Moduulissa käsitellään monikielisyyden erityispiirteitä, kognitiivisia vaikutuksia sekä terveydenhoitajan keinoja tukea tasapainoista kielen kehitystä.

Moduuli 3: Saamelainen kieli ja identiteetti
Saamen kieli on tärkeä osa lapsen identiteettiä ja hyvinvointia. Tässä moduulissa opit, miten voit tukea saamelaislasten kielen kehitystä kulttuurisensitiivisesti sekä ohjata perheitä tarkoituksenmukaisiin tukipalveluihin.

Lisätiedot

Tämä verkkokurssi on suunnattu erityisesti äitiys- ja lastenneuvoloissa työskenteleville terveydenhoitajille sekä niille terveydenhoitajille, jotka haluavat syventää ymmärrystään saamelaislasten kielen kehityksen tukemisesta.
Kurssi tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja asiantuntijoiden näkemyksiä monikielisyyden tukemisesta, pohjautuen laajaan yhteistyöhön saamelaiskulttuurin asiantuntijoiden kanssa. Suositeltavaa on suorittaa ensin Kulttuurisensitiivisyys sosiaali- ja terveysalalla saamelaisten kohtaamisessa (2 op), Saamelainen asiakas kulttuurisensitiivisessä vuorovaikutuksessa ja kohtaamisessa sosiaali- ja terveysalalla (3 op) sekä Saamelaiskulttuuri, kielet ja asiakas sosiaali- ja terveyspalveluissa (5op) -verkkokurssit, jotka luovat vahvan pohjan tälle opintojaksolle.

Kysy lisää

avoinamk@lapinamk.fi

Ota yhteyttä, autamme mielellämme!